Magyarország autós szemmel

Minden, ami Magyarország közlekedéséhez kapcsolódik, autós szemszögből. Legapróbb dolgoktól a közlekedési koncepcióig.

Friss topikok

  • GML: A@drift: Az lehet, de abból a 100 Ft-ból jó esetben 20-30 Ft kerül ténlyegesen a útra, a többi 70-... (2011.11.30. 17:05) Használatarányos útdíj - a baj nem a kamionokkal van
  • 33621: A zsidó is azt mondja, hogy jobb a sűrű fillér mint a ritka forint ezt kellene az államnak belátni... (2011.05.26. 16:11) Tartjuk a rossz irányt! - 1
  • nagy vonalakban: Nagyon jó, hogy egyre kevesebben halnak meg az utakon, de ez a statisztika nem veszi figyelembe az... (2011.05.25. 11:32) 2011 sikeres 4 hónapja
  • Apika001: Köszönöm az elemzést! Hasznos, és korrekt információk, és remélem, megengedsz egy közérdekű non-pr... (2011.03.10. 10:12) 2010, a kevésbé halálos év
  • Dr. simonmondja.: Ellenségként. Ja. Ez valami új puritanizmus. Vagy lehet, hogy fékezni akarják a mozgást. Mert úgy... (2011.03.04. 00:02) Hogy tartsuk a rossz irányt

Linkblog

2010, a kevésbé halálos év

2011.02.22. 14:50 | subtotal | 1 komment

A baleseti statisztika adatainak elemzését a szeptemberi értékeknél hagytam abba, ma végre a KSH megjelentette a IV. negyedév adatait is.

Ugyanazokkal az ábrákkal dolgozom most is, mint abban a bejegyzésben. Akkor még nem volt látható, hogy vajon a balesetben elhunytak csökkenő trendje csak kis kisiklást szenvedett el szeptemberben vagy egy negatív trend indult el. A teljes évet összegző statisztikából az derül ki, hogy bár az első félév erőteljesen csökkenő számait nem sikerült a második félévben megismételni, de a trend nem szakadt meg, azaz továbbra is kevesebben halnak meg útjainkon, mint a megelőző években.

Nézzük részletesen!

Először vessük össze az utakon meghaltak 2010-es görbéjét a 2009-es esztendő megfelelő számaival.

Látszik, hogy a kifejezetten rosszul sikerült szeptember után a 2010-es év görbéje hozzásimul a 2009-eshez, azonban kevéssel minden hónapban sikerül alatta maradni az előző évi értékeknek. Egyedül decemberben nyílik szét az két görbe valamelyest. Az ábrán januárnál átható kék pont az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által közreadott januári előzetes adatot mutatja, mely bizakodásra ad okot. Tavaly januárban ugyan az előző évinél többen hunytak el közúti baleset miatt [65], mint 2009-ben [59], de ez az érték mindkét évinél lényegesen alacsonyabb [42].

Ugyanezt a folyamatot egy másik típusú ábrával is szemléltetném, ami azt mutatja, hogy 2009-hez viszonyítva az egyes hónapokban mennyivel kevesebben, vagy éppen többen veszítették életüket a hazai utakon:

A szeptemberi durva kisiklás világosan tetten érhető itt is, azonban az is látszik, hogy a szeptember előtti mértékű javulás a havi értékekben nem tapasztalható. A 2011 januári előzetes adat azonban már bizakodásra adhat okot.

A balesetekben megsérültek száma érdekes módon folyamatos javulást mutat - rácáfolva ezzel arra az egyértelműnek gondolható összefüggésre, hogy a balesetekben megsérültek és azon belül a meghaltak száma szorosan összefügg - és külön kiemelendő, hogy minden hónapban alatta van a balesetben megsérültek száma az előző évinek. Ehhez nincs is mit hozzáfűzni, remélhetőleg a trend ebben az évben is megmarad. Az előzetes januári adat mindenesetre ha csak szolid mértékben is [8,2%], de további csökkenést mutat [1321] 2010-hez [1440] képest.

A végére hagytam azt a populista ábrát, mely azt mutatja, hogy hónapról hónapra mennyivel kevesebb ember hunyt el közlekedési balesetekben hazánk útjain.

Az ábrán látható trendvonal azt mutatja, hogy amennyiben az augusztusig tapasztalt javulás megmaradt volna az év további részében is, akkor mennyivel lett volna kevesebb a halálos áldozatok száma. Látható, hogy augusztusig 103 emberrel kevesebbet vesztettünk az utakon 2010-ben, azonban az év végére ez a szám 83-ra csökkent, elsősorban a brutális szeptemberi számok miatt.

Jó utat, balesetmentes közlekedést kívánok!

Címkék: statisztika közlekedés magyarország forgalom baleset autózás

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszagcruise.blog.hu/api/trackback/id/tr252679472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apika001 · http://www.pofa.blog.hu 2011.03.10. 10:12:53

Köszönöm az elemzést!
Hasznos, és korrekt információk, és remélem, megengedsz egy közérdekű non-profit reklámot a témával kapcsolatban:
Kártérítések rendezésével és realizálásával foglalkozó szervezet keresi Önt, ha önhibáján kívül, közlekedési baleset következtében súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérülést szerzett, az esetről van rendőrségi jegyzőkönyv, és rendelkezik orvosi papírokkal is!
A szervezet ingyen tájékoztatja Önt a lehetőségeiről, jogairól és kérésére jogi képviseletet ad a kártérítésre kötelezettel szemben! Írjon, segítek! folkontra.bass@gmail.com
süti beállítások módosítása