Magyarország autós szemmel

Minden, ami Magyarország közlekedéséhez kapcsolódik, autós szemszögből. Legapróbb dolgoktól a közlekedési koncepcióig.

Friss topikok

  • GML: A@drift: Az lehet, de abból a 100 Ft-ból jó esetben 20-30 Ft kerül ténlyegesen a útra, a többi 70-... (2011.11.30. 17:05) Használatarányos útdíj - a baj nem a kamionokkal van
  • 33621: A zsidó is azt mondja, hogy jobb a sűrű fillér mint a ritka forint ezt kellene az államnak belátni... (2011.05.26. 16:11) Tartjuk a rossz irányt! - 1
  • nagy vonalakban: Nagyon jó, hogy egyre kevesebben halnak meg az utakon, de ez a statisztika nem veszi figyelembe az... (2011.05.25. 11:32) 2011 sikeres 4 hónapja
  • Apika001: Köszönöm az elemzést! Hasznos, és korrekt információk, és remélem, megengedsz egy közérdekű non-pr... (2011.03.10. 10:12) 2010, a kevésbé halálos év
  • Dr. simonmondja.: Ellenségként. Ja. Ez valami új puritanizmus. Vagy lehet, hogy fékezni akarják a mozgást. Mert úgy... (2011.03.04. 00:02) Hogy tartsuk a rossz irányt

Linkblog

Brutális szeptember

2010.11.20. 05:15 | subtotal | Szólj hozzá!

Tegnap a KSH végre elérhetővé tette a honlapján a 2010 első 9 hónapjának baleseti statisztikáját. Az adatok alátámasztják azt, amit gyanítottam: az idei év szeptembere borzalmasan rosszra sikerült az utakon meghaltak száma alapján, valószínűsíthetően az október is csak nagyon kicsit javítja az összképet.

Nézzük meg ez egy ábrán:

Látszik, hogy a tavaly szeptemberi esést idén nem sikerült megismételni, gyakorlatilag a görbe egyenesen emelkedő vonalat képez augusztustól októberig, ahol újra a tavalyi görbe alá kerül. Azonban tavaly novemberben szintén alacsony volt a közlekedési balesetben elhunytak száma, kérdés, hogy ebben a hónapban mit fog mutatni a statisztika.

A szeptemberben elhunytak magas száma azért is meglepő, mert a személyi sérüléses balesetekből viszont jelentősen kevesebb volt, mint tavaly ilyenkor:

Ebben a statisztikai részben tehát továbbra is pozitív folyamatok tapasztalhatók. Térjünk vissza a balesetekben elhunytak számához és nézzük meg, 2009-hez viszonyítva az egyes hónapokban mennyivel kevesebben, vagy éppen többen veszítették életüket a hazai utakon:

Tisztán látható ezen az ábrán is, hogy szeptemberben kisiklás történt és az is, hogy a javulás mértékét tekintve október is gyenge hónapnak tekinthető.

Egy populista ábrát hagytam utoljára, mely a tavalyhoz képest közútjainkon életben maradt emberek számát összegzi hónapról hónapra:

Világosan látható a márciustól induló és egészen augusztusig tartó emelkedő trend, mely szerint augusztus végéig 104 emberrel kevesebbet veszítettünk Magyarország útjain, mint 2009 hasonló időszakában. Szeptemberben ez a szám azonban 78-ra esik és októberre is csak 83-ra javul. Ha az augusztusig tartó trend megmaradt volna, akkor szeptemberre ennek az értéknek 117-re, októberre pedig 130-ra kellett volna emelkednie elméletben.

Összefoglalva az tisztán látható, hogy szeptemberben sokkal többen haltak meg az utakon, mint az előző évben (73-an a tavalyi 48-hoz képest), és az is látszik, hogy tavaly novemberben szintén kevés (52) halálos áldozatot követelt a közlekedés. Ha nem csökken legalább a tavalyi értékre novemberben a halottak száma, újabb jelentős visszaesés következhet be az idei, egyelőre pozitív statisztikában.

Címkék: statisztika közlekedés magyarország forgalom autó baleset autózás

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszagcruise.blog.hu/api/trackback/id/tr832459467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása